Utstilling

Vestkystkattens internasjonale utstilling 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato; 5 og 6 August, i Nordvest Hallen, Kristiansund.

Innbydelse her

 

Facebookarrangement til Vestkystkattens utstilling 2023

 

 

NRR`s utstillingsoversikt / FIFe`s utstillingsoversikt

 

 

Visste du at du kan stille ut huskatten din?

En huskatt er en katt uten stamtavle. Den kan stilles ut, men de må være ID-merket, vaksinert etter NRRs/FIFes regler, kastrert (etter fylte 10 mnd), og registrert i NRR`s huskattregister, samt ikke yngre enn 4 mnd. Når huskatten blir registrert i huskattregisteret får du som eier da får tilsendt et "Huskattbevis". For å registrere din huskatt hos NRR så må et skjema fylles ut og sendes inn til din klubbs sekretær, hos Vestkystkatten blir det da på mail til; mkvsandv@online.no. Huskattregistreringskjema finner du her.

Det er egne klasser for huskatter på utstilling, de konkurrerer ikke mot rasekatter. De er inndelt i langhårskatter og korthårskatter. De kan ikke få sertifikater, slik som rasekattene, men de kan bli BIS (Best in Show).

 

Generell informasjon:

Før din første utstilling får du gjerne hjelp av den oppdretteren du kjøpte katten av, oppdretteren er ofte dreven innen utstillingslivet. Eller du får hjelp fra noen av oss i Vestkystkatten. Det kan også være lurt å gå på en utstillings som publikum en gang for å se hvordan alt foregår.

 

Til utstillingen trenger du:

Kattens stamtavle/huskattbevis.

Vaksinasjonsattest - max ett år gammel, minst 15 dager siden siste vaksinasjon.

Utstillerkort, som du får fra arrangørklubben (behold den på mail, eventuelt skriv den ut dersom du ønsker det).

Burpynt som skal henges på veggene inni buret Et teppe til å legge i bunnen av buret og et på toppen.

Dokasse - dyrebutikken har små flate kasser til bruk i bur - og litt sand. Vanligvis holder arrangøren kattesand, men det hender de går tomme.

Mat- og vannskål, samt litt mat, vann får du alltid på stedet. Noen tar med vann på flaske dersom de reiser langt av sted. På mange utstillinger finner du stands fra sponsorer som selger kattemat, men ikke alle, så du må alltid ta med fôr selv

Et leketøy til katten, og en bok e.l. til deg selv

Børste, kam og klosaks - beautyboks om du har en rase som trenger det.

En sammenleggbar stol, som for eksempel campingstol eller ryggsekk-stol.

Skriveblokk eller notisbok samt ei penn.

Penger. Du kan de fleste steder få kjøpt litt mat, varme pølser, vafler etc. Dagen kan bli lang.

I følge utstillingsreglene skal kattens klør være klipt når den står på dommerbordet. Du kan få hjelp til kloklippingen, slik at du fort lærer hvordan det gjøres. NB det klippes en millimeter eller så av kloen, det er ikke tillatt å operere bort klørne. OBS, det er lurt å klippe klørne før showbad av katten.

 

Burgardin/Burpynt:

NRR-bur har målene 60 x 60 x 75 cm, der lengden er 75 cm. Et dobbeltbur er to enkle uten skillevegg, altså 150 cm langt - og du må ha minst 2 katter for å få et dobbeltbur.

Burgardinet skal dekke to sider pluss bakveggen, så det må altså være minst 60 cm høyt ferdig sydd, og minst 2 meter langt. Overkanten kan sys som et vanlig gardin, med løpegang - taket på buret er åpent gitter, slik at burgardinet kan henges opp på gardinspiraler eller med kroker.

Bunnen i buret er en metallplate, så ta med liggeunderlag - kattens yndlingsteppe passer sikkert.

Du og katten får ikke forlate utstillingen før den er slutt uten spesiell tillatelse fra arrangøren! Det er av hensyn til de som betaler for å komme inn og se på katten din! Du kan risikere å miste oppnådde resultater dersom du med katten forlater utstillingen for godt den dagen. Skulle katten få en kraftisk reaksjon på det å være på utstilling er det beste for katten at den blir tatt med hjem, det er viktig at katten ikke presses dersom den ikke liker seg.

At du har lang vei hjem er ikke gyldig grunn - du må planlegge reisen begge veier når du melder deg på til utstilling, og overnatte om nødvendig.

Arrangørene har hengt opp søppelsekker på enden av hver burrad - og de blir veldig glad om du legger alt avfall opp i dem - helst også løse hår som du grer/børster av katten.

 

Hvordan foregår en utstilling?

1) Påmelding av katten til utstillingen utføres her. Dersom behov for brukernavn/passord, så ordner du det først. Du får det per mail, obs; sjekk søppelposten din, den mailen havner ofte der. Betaling må også utføres samtidig som påmelding, informasjon angående betaling finner du på innbydelsen.

2) Veterinærsjekk, med kontroll av kattens papirer og påmelding.

3) Innsjekk/registrering av katt med eier.

4) Finne bur som er tildelt deg dersom burplassering, hvis ikke burplassering så finner du et bur som er ledig. Henge opp burpynt og sette inn dokasse, mat og drikke, samt sette inn pusen.

5) Finne ut hvilken dommer du skal til, følg nøye med når det er din katts tur. Katten din har fått tildelt et nummer. Dommerfordelingen legges mange ganger ut offentlig før utstillingshelgen, noen klubber velger å la være å legge ut fordelingen før utstillingen har startet.

6) Opp til grunnbedømmelse. Deretter får du (noen ganger ikke, men da spør du assistenten) beskjed om å komme tilbake til BIV og/eller NOM.

7) Pause.

8) Den store finalen. Er din katt NOM/nominert så skal din katt konkurrere om å bli BIS/Best in Show.

 

 

FIFes Utstillingsklasser:

 

 

Bedømmelsesresultat:

Exellent; minst 88 poeng.

Very Good; minst 76 poeng.

Good; minst 61 poeng.

 

Rangering:

Innenfor samme klasse rangeres kattene som 1,2,3 og 4. Delt plassering tillates ikke. Ingen utstilt katt kan tildeles et sertifikat med mindre den har oppnådd bedømmelsen Excellent 1, og minimumsraller i sin klasse:

Klasse 3-4: CACS – CAPS = 97 poeng

klasse 5-6: CAGCIB – CAGPIG = 96 poeng

Klasse 7 -8: CACIB – CAPIB = 95 poeng

Klasse 9 -10: CAC – CAP = 93 poeng

 

Klassene 10, 8, 6, 4 og 2 tilhører kastratklassen. Klasse 9, 7, 5, 3 og 1 tilhører åpen klasse (ukastrerte). Kastratklassen kan tildeles certifikatene; CAP, CAPIB, CAGPIB, CAPS. Åpen klasse kan tildeles certifikatene; CAC, CACIB, CAGCIB, CACS

 

Klasse 12 - ungdyr. Kastrert eller fertil, fra 4 – 7 måneder.

 

Klasse 11 – junior. Kastrert eller fertil, fra 7 – 10 måneder.

 

Klasse 10 og 9. Titlene Premier (kastratklassen) og Champion. Oppnås ved å få tildelt 3 certifikat CAP/CAC, fra 3 ulike dommere fra 3 nasjonale og/eller internasjonale FIFe-utstillinger.

 

Klasse 8 og 7. Titlene Internasjonal Premier eller Internasjonal Champion. Oppnås ved å få tildelt 3 certifikat CAPIB/CACIB av 3 forskjellige dommere i 2 forskjellige land under 3 internasjonale FIFe-utstillinger. Maksimum 2 CAPIB/CACIB kan vinnes i ett land.

 

Klasse 6 og 5. Titlene Grand Internasjonal Premier eller Grand Internasjonal Champion. Oppnås ved å få tildelt enten; 6 CAGPIB/CAGCIB av 3 forskjellige dommere i 3 forskjellige land. Maksimum 4 CAGPIB/CAGCIB kan vinnes i ett land. Eller; 8 CAGPIB/CAGCIB av 4 forskjellige dommere i 2 forskjellige land. Maksimum 7 CAGPIB/CAGCIB kan vinnes i samme land.

 

Klasse 4 og 3. Titlene Supreme Premier eller Supreme Champion. Oppmås ved å få tildelt enten; 9 CAPS/CACS av 3 forskjellige dommere i 3 forskjellige land. Maksimum 7 CAPS/CACS kan vinnes i samme land. Eller; 11 CAPS/CACS av 6 forskjellige dommere i 2 forskjellige land. Maksimum 10 CAPS/CACS Kan vinnes i samme land.

 

Klasse 2 og 1. Supreme Premier eller Supreme Champion. Katten har her oppnådd den høyeste tittelen en katt i sin kastrat eller åpen klasse kan oppnå. De konkurerer da ikke om flere certifikat. Her får katten tildelt Hederspris (HP) (=Price og Honnor/HP). Katter i klasse 1 og 2 rangeres ikke.

 

Navn på Sertifikater med forkortelser;

Certificat d’Aptitude au Championat = CAC

Certificat d’Aptitude au Premium = CAP

Certificat d’Aptitude au Championat International de Beauté = CACIB

Certificat d’Aptitude au Premium International de Beauté = CAPIB

Certificat d’Aptitude au Grand Championat International de Beauté = CAGCIB

Certificat d’Aptitude au Grand Premium International de Beauté = CAGPIG

Certificat d’Aptitude au Championat Supréme de Beauté = CACS

Certificat d’Aptitude au Premium Supréme de Beauté = CAPS

 

 

 

Generelt om utstilling.

 

 

RASESTANDARD:

Hver rase har en standard som skal beskrive idealkatten. Bedømmingen går ut i fra blant annet hodets form, kroppens størrelse og form, formen/farge på øyene, halens lengde/form og kattens kondisjon.

 

NIVÅ 1 – KLASSEBEDØMMING:

Kattene konkurrerer for å bli klassevinnere. Kattene i samme klasse konkurrerer om å få et certifikat (cert). Dersom det er flere i klassen er det den beste av den som får cert, og er katten alene må den uansett oppnå poengene for å kunne få certifikatet.

 

NIVÅ 2 – BEST I VARIASJON (BIV):

Det må være minst tre deltakende katter i samme fargegruppe for at dommeren skal kunne dele ut BIV. Her kan BIV-voksen, BIV-ungdyr og BIV-Kastrat deles ut. Dersom det ikke er nok katter i Junior- og Ungdyrklassen deltar de sammen med de voksne, og det utdeles da BIV- Total. Kastratene konkurrerer ikke mot andre – kun mot de andre kastrerte kattene i samme fargegruppe.

 

NIVÅ 3 – NOMINERING (NOM):

Her plukker dommeren ut sin beste katter i alle kategoriene dommeren dømmer i. Hver kategori for seg selv. Katten som blir NOM skal nå delta i panelet om å bli Best in Show. Hver dommer plukker ut sin beste katt fra ungdyr, junior, voksen hann og voksen hunn, og kastrert voksne hann og hunn. Det kan hende at ingen blir nominert – det er da fordi kattene ikke oppnår poengene som behøves.

 

NIVÅ 4 – BEST IN SHOW (BIS):

Her konkurrerer alle de nominerte kattene fra alle dommerne i hver enkelt kategori. Dommerne skal se på alle kattene og stemme på den katten de syns er best. Den som får mest stemmer er da Best in Show. Her er det alle kattunger, ungdyr, voksne kanner og voksne hunner, kastrerte hanner og kastrerte hunner som er i konkurranse om å bli den beste.

 

 

HUSKATT I KONKURRANSE:

Angående huskatter så er beste huskatt korthår (HCS) hann og hunn, og beste huskatt langhår (HCL) hann og hunn som blir plukket ut til nominering. HCS hann og hunn konkurrerer mot hverandre om å bli BIS, det samme gjør også HCL hann og hunn. Dette uavhengig av alder. De er ikke i konkurranse om å få certifikat, men blir rangert fra 1 (den beste) og nedover. De oppnår dermed ikke tittel som en rasekatt.

 

 

KATEGORIER:

Kategori 1; Langhår.

Kategori 2; Semilanghår.

Kategori 3; Korthår.

Kategori 4; Oriental.

Kategori Huskatt.

 

 

 

 

 

Kilde; www.NRR.no.

 

 

JOIN OUR

NEWSLETTER